Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

A sikeres tesztek elvégzése és a szükséges engedélyek beszerzése után február elején 10 új, 4. generációs, csuklós Solaris-Škoda Trollino18-as állt forgalomba Budapesten.

A Lurdy Házban nyitott meg Magyarország és a főváros első mászó akadémiája, ahol változatos falakkal, összesen 150-200 folyamatosan újuló boulderekkel (mászó utakkal) várják az érdeklődőket. Bankó Zsolt, a Boulder Academy Budapest alapító-tulajdonosa elmondta, a cél, hogy minél több fiatallal megismertessék és megszerettessék az olimpiai sportágat. A terem egy menő közösségi hely is egyben, ahol a sportolást a felnőttek legénybúcsúval vagy csapatépítővel, a gyerekek pedig születésnapi zsúrral is összeköthetik.
Az ötkarikás játékok programjában is szereplő, világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportág nem csak fizikailag, de mentálisan is jó hatással van az emberre.
Bankó Zsolt, aki maga is felnőttként találkozott ezzel a sporttal, azt a missziót tűzte ki maga elé, hogy többedmagával létrehoz egy olyan termet, ahol bárki kipróbálhatja magát egy támogató és barátságos környezetben, ahol sikerélmény a boulderezés.

Elindult az olimpiai sportág utánpótlásképzése
„Nem titkolt célunk, hogy minél több emberrel megismertessük ezt a rendkívül izgalmas sportágat, és hogy a gyerekeknek is megmutassuk a mászás élményét. Budapest első mászó akadémiáján az utánpótlás-nevelésen van a hangsúly, nálunk van olyan zárható terem, amit kifejezetten a gyermekeknek tartunk fenn” – mondta.
Szeretnének együttműködni iskolákkal és óvodákkal is, hogy a minden napos testnevelés részeként hetente egy-egy tanórát vigyenek el hozzájuk és mászassák a gyerekeket. Az elsődleges visszajelzések alapján erre mutatkozik is igény.Bankó Zsolt kérdésre válaszolva beszélt arról is, a létesítmény kialakításakor ügyeltek arra, hogy a falon lévő utak a kezdőkre, fiatalokra is fókuszáljanak, ezáltal a teljes fejlődési folyamatot le tudják fedni az amatőrtől a profi szintig.

Színes fogások, havi 80-100 új út
Egyszerre megközelítőleg 150-200 út van felépítve, ugyanakkor havonta 80-100 újat építenek annak érdekében, hogy a mászás változatos maradjon. A falak feketék, a fogások színesek, és a terem tele van színes megvilágítással, így péntek esténként UV fényben is kipróbálhatjuk a mászást, ami szintén egyedülálló az országban.
A kutyabarát falmászó teremnek egyfajta közösségépítő szerepet is szántak, hiszen egy egészen exkluzív teret álmodtak meg a Lurdy Házban. A sportág mivoltjából fakadóan a mászások között pihenésre van szükség, ezért a pihenésre szánt időt kényelmes babzsákokban ülve, vagy a szivacsok közti műfüvön pihenve tölthetik el, ami során átbeszélhetik a mászók egymás között az utak megoldását vagy a hétköznapi élet fontos dolgait. Így a szülők is kikapcsolódhatnak, amíg a gyermekekre várakoznak.
A Boulder Academy Budapest tulajdonosa végezetül elmondta, egyesületet is alapítottak, így bátran lehet hozzájuk csatlakozni. Mely keretein belül nem csak az utánpótlás nevelésre fektetnek nagy hangsúlyt, de belföldi és külföldi túrákat, mászó kirándulásokat is szerveznek. Érdekes példa lehet, a Horvátországba szervezett túrájuk, ahol a tenger felett mászhatunk sziklát, miközben egy katamarán fedélzetén van a szállásunk.
Az utánpótlás-nevelés fejlesztése érdekében nem csak az edzéseken és az egyesületben figyelnek oda a fiatalokra, de olyan szakmai előadásokat is szerveznek, melyek nyilvánosan megtekinthetők, így segítve az edzők, szülők, sportolók fejlődését. Ezekhez nagyban hozzájárul a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tanári kara, mind szakmai segítséggel, mind pedig előadásokkal.

Ki ne örülne egy olyan tárgynak, ami a kedvenc focicsapatára, énekesére vagy humoristájára emlékezteti? Egy magyar startupnak hála eddig soha nem látott formában szerezhetjük be ezeket a relikviákat - ráadásul úgy, hogy közben óvjuk a környezetünket is. A kezdeményezéshez a hazai sztárok közül elsőként Aranyosi Péter csatlakozott, tőle akár ingyenes pólót és bögrét is beszerezhetünk.

Szinte mindenkinek van kedvenc sportolója, művésze vagy előadója. A rajongók pedig világszerte, így Magyarországon is előszeretettel vásárolnak olyan bögrét, pólót, táskát, sapkát vagy egyéb, logóval ellátott emléktárgyakat, amivel kifejezhetik az imádott személyük iránti tiszteletüket. De az sem ritkaság, hogy alapítványokat és jó ügyeket támogatnak egy-egy ilyen darab megvételével.
A mörcs - vagyis a hírességekhez, esetleg alapítványokhoz kapcsolódó relikviák - piaca Amerikában évente 35 milliárd dollárt termel, de mi, magyarok is évente átlagosan legalább egy póló árát áldozzuk a kedvenceinknek.
A piacon azonban komoly problémát jelent, hogy sok rajongó vagy támogató csak egyszer veszi fel a megvásárolt sapkát, mezt, pólót. Esetleg elbüszkélkedik a szerzeményével az Instagramon, de a későbbiekben már nem is használja azt. A mörcs-piac ezért nagyban hozzájárul a pazarláshoz. Egy magyar cég azonban világszinten is egyedülálló megoldást dolgozott ki, amely segít csökkenteni a relikviák kibocsátásának karbonlábnyomát. A rajongók virtuális formában megkaphatják, majd kiterjesztett valóságban (AR-technológia) is megjeleníthetik a kedvenc sztárjaikkal fémjelzett termékeket. Ez azt jelenti, hogy a bögre, kártya, sapka, esetleg a sztárral “közös” szelfi online is birtokolható, megőrizhető, megmutatható, a social media felületeken posztolható. Emellett viszont természetesen arra is van lehetőség, hogy a vásárlók fizikai formában is megkapják az adott tárgyat - akár a digitális termék vásárlásakor, akár a későbbiekben” - mondja Jáger László, a fenti oldalt is működtető Bercode Platform alapítója.

Akár ingyen is hozzájuthatunk a virtuális tárgyakhoz

“A rendszert tudatosan úgy alkottuk meg, hogy a legalapvetőbb szolgáltatások speciális vonalkóddal bárki számára ingyen letölthetők legyenek. Így a sztár, alapítvány webshopjára látogatva akárki kipróbálhatja, milyen a virtuális bögre vagy kártya. Éppen ezért a vásárlónak azt is van lehetősége eldönteni, mennyit fizetne a több extrával ellátott, magasabb szintű szolgáltatást nyújtó digitális vagy fizikai termékekért” - magyarázza az ötletgazda.
Ám ez nem az egyetlen izgalmas ajánlat, hiszen a platform egy másik brandjenél megvalósítható a “jövedelmező adományozás” is. Ugyanis akár egy sztártól vásárolunk, akár egy alapítványt támogatunk, akkor a vonalkódokkal ellátott termékkel számos üzletben, illetve szolgáltatónál kedvezményesen vásárolhatunk.

Aranyosi Péter az első, akitől digitális relikviákat vehetünk

Az ötletet először a közkedvelt stand up előadóval, Aranyosi Péterrel tesztelték, akinek a rajongói még a kartonfigurájával is szívesen fotózkodtak.
“Olyan - digitálisan és fizikailag is beszerezhető - bögrét és kártyát lehet vásárolni, amire a rajongó is “ráfotózhatja magát” a művész úr mellé (a kártya esetén a hátlapjára). Amellett, hogy Péter nyitott volt az innovációra, a jófejségét az is bizonyította, hogy az így befolyó bevételeket a Vér Nagyköveteként teljes egészében a Vércsepp a Vérellátásért Alapítvány számára ajánlotta fel. Hamarosan azonban több száz hazai és nemzetközi sztár digitális relikviái válnak elérhetővé"- zárja Jáger László.

Az egyik legidősebb Fradi-drukker Csorba Sándor, aki láthatta a magyar futballtörténelem összes legendáját, és a mai napig beöltözve segíti győzelemhez csapatát. Az összes korszakot végig kísérte, a híres Arany-csapattól kezdve, egészen napjainkig. A 92 éves Sándor a tegnapi Fradi-Újpest derbire is kilátogatott, amelyen Győrfi Pállal együtt szurkoltak. A meccsre unokája, Hajós István vitte el, akivel annak idején még ő szerettette meg a futballt gyerekként.

Csorba úr szinte minden meccsen jelen van, olyannyira, hogy 2016-ban a franciaországi Európa-bajnokságon mérkőzésen ő volt a legidősebb magyar szurkoló aki végig követte az összes csoportmeccsen a válogatottat. Élőben láthatta a legnagyobb legendákat, Sárosi Györgyöt, Albert Flóriánt, Lipcsei Pétert, és Varga Zoltánt is, és az Aranycsapat mérkőzéseit is a közönség soraiból nézte végig. Sándor elárulta, hogyan is vélekedik a mai fociról, és azt is, hogy ki volt anno, és ki a mostani nagy kedvence.
„Ez egy igazi Fradi csapat, akik szívvel-lélekkel játszanak a pályán. A jelenlegi nagy kedvencem Dibusz Dénes, a háló őrző-védője, egy rettentő tehetséges kapus. Régről sok embert tudnék mondani, akiket szerettem, de Varga Zoltánt emelném ki… Őt egyenesen imádtam„ - mondta Sándor.

Hajós István nagyapja miatt szerette meg a futballt, és lelkiismeretesen hozza-viszi nagyapját a mérkőzésekre.
„Papa számomra olyan, mintha az édesapám lenne, hiszen ő töltött be minden apai szerepet az életemben. Már kiskoromtól kezdve megszerettette velem a futballt, így mind a ketten fradi szurkolók lettünk. Most már nem ő visz engem, hanem én hozom el őt a meccsekre, ami szerintem így természetes, és úgy gondolom, hogy soha nem szabad megfeledkeznünk szüleinkről, nagyszüleinkről, gondoskodni kell róluk, és új élményeket szerezni nekik” - mondta.

„Az unokámnak köszönhetően tudok még kijárni a meccsekre. Mindenhova elvisz engem" - tette hozzá Csorba Sándor. A férfi azt is elárulta, hogy március 17-én ünnepli a 92. születésnapját, amit tervei szerint a Fradi Európa-liga mérkőzésén ünnepel majd meg.

 

A világzenei színtér számos világsztárja, köztük a Tamikrest, Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra vagy a Mazaher is koncertet ad az idei Budapest Ritmón április 12-től 15-ig.

Minden nyelven, így magyarul is elindította a Google az új algoritmus frissítését, amelynek lényege, hogy előnyhöz juttassa a hiteles tartalmakat, az elsődlegesen marketingcélból írt szövegeket pedig hátrébb sorolja. A frissítés miatt senki ne lepődjön meg, ha egy adott kifejezésre más találatokat ad ki a kereső, mint mondjuk egy hónapja, mert a fejlesztés által teljesen átrendeződhetett a korábbi rangsor. A cégeknek emiatt alaposan át kell nézniük, hogy tartalmaik megfelelnek-e a Google új elveinek.

Meglehetősen ritka, hogy a Google minden nyelvre kiterjedő frissítést ad ki, de ez történt a közelmúltban, amikor a techóriás globális változtatásokat hajtott végre a Helpful Content Update névre hallgató algoritmus frissítésével. Ez új rangsorolási szignálként működik majd, azaz a Google az eddigieknél is erősebben előnyben részesíti azokat a tartalmakat, melyeknek hozzáadott értéke van az adott témához. Balog Botond, a  SEOKLIKK szakértője elmondta, a cég közleménye szerint azokat a találatokat sorolják majd hátrébb a keresőben, melyek a gyakorlatban nem segítik a felhasználókat. Ilyenek lehetnek a dezinformációk, az adathalász kísérletek és a marketingfogások egyaránt.
„A Google egyre komolyabban veszi, hogy milyen tartalommal szolgálja ki a felhasználóit. A cég megérezte a konkurensek erősödését és mindent megtesz annak érdekében, hogy olyan találatokat tárjon a userek elé, ami abszolút egyezik a keresési szándékkal” – mutatott rá.

Vége az olcsó marketingszövegek korának
Balog Botond felhívta rá a figyelmet, a frissítés nemcsak a tartalomgyártóknak, hanem a fogyasztóknak is komoly változást jelent.
„Mivel a Google azt szeretné elérni, hogy ne lehessen megvezetni a felhasználókat, vége lett az olcsó marketingszövegek korszakának. Csak olyan cikk kerülhet az élbolyba, ami szakértelmet tükröz. Konkrét példa erre az egészségügy. Ha valaki gyógymódot kínál, de a felmerülő kérdésekre nem ad választ, valószínűleg a sokadik lapra fogják sorolni az erről szóló tartalmat” – magyarázta.
A Helpful Content Update gépi tanulási modellen edződött, és le tudja követni azt, hogy a felhasználóknak mi a hasznos, illetve a beérkező adatok alapján képes finomítani is a rangsoroláson.  Mint mondta, ez rendkívül pozitív változásnak tekinthető felhasználói oldalról, mert a Google megpecsételi a sorsát minden olyan oldalnak, ami reklámot szeretne letolni a torkunkon. A cég közleményét idézve hozzátette, ha egy weboldalra negatívan hat ki a Helpful Content Update, akkor az akár hetekig vagy hónapokig is eltarthat miután eltávolították vagy kijavították a gyenge minőségű tartalmat, tehát aki hibázik, az hosszasan fog azért bűnhődni.

Erre kell ügyelniük a cégeknek
Természetesen a cégeknek is reagálniuk kell a Google lépésére, hiszen könnyen elveszíthetik jó pozíciójukat a keresőben.
„Most kell nagyon megmutatni, hogy egy adott területnek valaki a szakértője. Nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani. Figyelni kell arra, hogy olyan tartalmat kínáljunk a felhasználóknak, amik ki is elégítik az igényeiket. Sokan talán legyintenek, hogy ebből nem lehet baj, de a frissítés kapcsán tényleg óriásit lehet zuhanni akár egyik napról a másikra is a Google-ben” – tette hozzá. A szakértő figyelmeztetett, mivel az algoritmus frissítés súlyozásos alapon működik, vagyis bizonyos weboldalakat más erősséggel mér, így a nem hasznos és félrevezető tartalmak mennyisége is befolyásolhatja az eredményt. Megemlítette, egy linkfrissítés is lefutott, aminek az a célja, hogy kiszűrje a Google azokat az oldalra mutató linkeket, amik a kereső manipulálása miatt jöttek létre, tehát ezt a kiskaput is bezárták.
A cégeknek azt javasolja, nézzék át a weboldalukat, hogy a már elkészült tartalmaik mennyire felelnek meg a keresési szándéknak, a kulcsszó mennyire optimalizált és melyek azok a kontentek, amikkel ők sem szívesen találkoznának. Ez nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre hangzik, de szakértői segítséggel elérhető, hogy a keresőben ne csak megtartsák, hanem meg is erősítsék a helyeiket, zárta a gondolatait Balog Botond.

Interjú Dr. Hidegvégi Mátéval, az Avemar feltalálójával

Minden idők egyik legsikeresebb magyar találmánya idén pontosan 25 éve, 1998-ban került forgalomba. Az Avemar jelenleg több mint 30 országban egészíti ki a rákbetegek klinikai kezelését. Ebből a jelentős alkalomból kérdeztük a feltalálót, Dr. Hidvégi Mátét.

Megjelenéséről a nemzetközi hírtelevíziók is beszámoltak. Jelentőségét bizonyítja, hogy az 1960-as évek óta ez volt az első nem-gyógyszer készítmény, melyet onkológiai indikációban törzskönyveztek Magyarországon mint daganatos betegek részére szánt speciális gyógyászati célú tápszert.
Feltalálója, Dr. Hidvégi Máté a rákkutatásban szerzett érdemeiért Köztársasági Elnöki aranyéremben részesült, a készítményt pedig jelenleg is az Egyesült Államoktól Japánig forgalmazza gyártója, a Biropharma Kft.

25 évvel a készítmény megalkotása után mennyire része mindennapjainak az Avemar?
Apám tanította nekem, hogy olyan ember legyek, akit fel lehet hívni telefonon, odafigyel a másikra és segít. Rájöttem, hogy ez volt apám boldogságreceptje. Manapság is, szinte mindennap, felhív valaki, vagy e-mailt küld és tanácsot vár, kérdez az Avemarról. Mindenkinek a tőlem telhető maximumot adom. Ez a boldogságformulám. Nem telik el nap úgy, hogy ne foglalkozzam az Avemarral. Ide tartozik az is, hogy részese vagyok az Avemarral folyó kutatásoknak, pontosabban egy részüknek, mert gyakran találkozom olyan publikációval, amely az Avemar tudományos értékét tárgyalja, ám a szerzőket nem ismerem. Például az egyik kedvenc cikkemet, ami az Avemarral végzett egyik eredeti kutatás eredményeit közli, előttem ismeretlen japán kutatók írták. Élvezet volt olvasni, és tanulni tőlük.

Hogyan emlékszik vissza a feltalálás körüli időszakra?
Izgalmas évek voltak. Az 1990-es évek eleje. A politikai rendszerváltoztatás ideje. A rák bioterápiájának elindulása. Nekem az járt a fejemben, hogy megvalósítsam az álmomat: előállítsak egy olyan szert, ami része lehet a rákellenes küzdelemnek, miközben az egészséges sejteket nem károsítja.

Mi kellett hozzá, hogy a '90-es évek közepén belevágjon az Avemar kísérletekbe?
Hit. Hit nélkül nem ment volna semmi. A másik nagyon fontos szempont az emberi tényező volt. A legjobb tudósokat nyertem meg a kutatásnak. A harmadik pedig a pénz, a kísérletekhez szükséges anyagiak biztosítása volt.

Milyen akadályokat kellett leküzdenie a kezdetekkor?
Az irigységet említem. A Műegyetemen, ahol dolgoztam, azt mondta nekem az akkori dékán, hogy kívánja, sikerüljön az Avemar projekt, de ügyeljek az SI faktorra. Nem a nemzetközi mértékegységrendszerre gondolok, – tette hozzá, hanem a sárga irigységre. Ha azt kérdezi, hogy az akadályok leküzdésében kinek köszönhetek a legtöbbet, nézze meg az első publikációinkat. Az ott szereplő szerzőknek köszönhetem a legtöbbet. És még valakinek: a Széchenyi-díjas Eckhardt Sándor professzornak, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának, az Országos Onkológiai Intézet korábbi főigazgatójának, aki kézzel írott, angol ajánlólevelet adott, amiben brilliant chemistnek nevezett. Nem fordítom le magyarra, mert túl szépen hangzik. A legnagyobb elismeréseim egyike. Önzetlenül tette. Az ilyen emberek adtak nekem erőt.

Mikor vált nyilvánvalóvá, hogy az Avemar sikeres és népszerű lesz?
1999-ben, amikor az Avemarral elvégzett klinikai vizsgálatok első eredményeit konferenciákon közzétették.

Számos nemzetközi vizsgálatban vett részt az elmúlt évtizedekben, melyek voltak az Ön számára legfontosabbak?
Mindegyik fontos volt. De ha megint egyet lehet csak megneveznem, akkor a budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinikán az Avemarral elvégzett klinikai vizsgálatot említem. Nemcsak azért, mert nagy nemzetközi visszhangja lett, hanem elsősorban a gyerekek miatt.

Hogyan változott megítélése szerint a rákbetegség és a rákgyógyítás helyzete az elmúlt 25 évben?
A betegség annyiban változott, hogy hamarabb, korábbi stádiumban lehet felismerni. Ezt a diagnosztika fejlesztésének köszönhetjük. A rákgyógyítás 25 évvel ezelőtt főként az onkosebészetet és a radio- kemoterápiát jelentette. Szerepeltek persze egyéb gyógyszerek, hormonok is, de a hangsúly a műtéten, a kemoterápián és a sugárkezelésen volt. A daganat sebészeti eltávolítása ma is a legfontosabb a rák gyógymódjai között. Ami azonban nem volt 25 évvel ezelőtt, az a fejlett, innovatív immunterápia.

Milyen távlatokat lát a találmány számára?
Vannak olyan eredmények, amelyekből arra a következtetésre is el lehet jutni, hogy az Avemarnak olyan általános szerepe lehet az egészség megőrzésében, mint bizonyos vitaminoknak. Én megelégszem az Avemar rákterápiában való egyre tágabb alkalmazásával.

A kiváló minőségű, magyar búzából készített Avemar a világ első fermentált búzacsíra-kivonata, melyet 1998 óta fogyasztanak a daganatos betegek az orvosi kezelés kiegészítésére. Országszerte kapható a gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben és webshopokban.

Nem tudja elviselni, ha kukából eszik valaki

Nem hagy senkit éhezni Pintér Péter, a budapesti Bakancsos utcai bolhapiac büféjének üzemeltetője. Aki rászorulóként kér tőle ételt, az mind kap. A gyerekek pedig külön figyelemben részesülnek, hiszen minden gyermeket, aki nála jár, megajándékoz egy palacsintával.

Karácsonykor 500 adag ételt osztott ki rászorulóknak, de már újabb segítségen töri a fejét. Következő terve az, hogy a nagycsaládosoknak fog majd kedvezni.
Ez úgy kezdődött, hogy amikor másfél éve megvettem a büfét és megnyitottunk, akkor láttam embereket, ahogy a kukából ettek. Rossz volt látni, így mindig, amikor észrevettem, hogy nyitják fel a kuka fedelét, odamentem és mondtam, hogy ebből elég, nem kell a kukából enniük, jöjjenek oda hozzánk, és amit megkívánnak, azt mi szívesen odaadjuk nekik. Nem kértünk érte pénzt.” – meséli Péter.

A büfétulajdonos mindig kedveskedik valamivel
A büféből egyébként mindig elégedetten távoznak az emberek. Vannak vendégei, akik messzebbről érkeznek, még a Felvidékről is jönnek hozzá enni, hiszen híresen finom többek között a lángos, a rántott hús és az adagok is hatalmasak. De egyébként magára a bolhapiacra való kilátogatás is egy jó családi program lehet.
A piac sem volt ám mindig ilyen. Mielőtt a mostani tulajdonosok átvették volna a helyet, azért ez itt csikágó volt. De ma már teljesen normális lett a hely, családok nézelődnek itt, elég sok minden megtalálható a bolhapiacon, jó kis hétvégi program ez kicsiknek, nagyoknak.” – mondta Péter. A büfés szívében pedig mindenkinek van helye, szeretettel fogadja a hozzá érkezőket.

Levegőből, valamint a földről készült fotók és mérések segítségével egy olyan térinformatikai adatbázis jött létre, amelynek köszönhetően a jövőben pontosabban lehet majd megtervezni a Gödöllői Királyi Kastély parkjában időszerűvé váló munkálatokat. Emellett olyan fejlesztések megvalósítására is lehetőséget nyújt, amelyek a műemléki és természetvédelmi oltalom alatt álló történeti kertben a programkínálat szélesítéséhez járulnak hozzá.

Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélyát a 18. században építették I. Grassalkovich Antal gróf számára, majd a 19. század második felében az osztrák császár és Erzsébet magyar királynő (Sisi) rezidenciájául szolgált. A második világháború után a kastélyt súlyosan elhanyagolták, majd 1996-ban kezdődött meg a szakaszos restaurálása, és azóta nyitva áll a látogatók előtt.
„A kastély épülete és parkja egyaránt nagyon népszerű kirándulóhely. Az épületben a kiállításokon és más programokon közel 300 000 vendéget fogadtunk 2022-ben, a parkba pedig több mint 600 000 belépést regisztráltunk” – ismertette Ujváry Tamás. A Gödöllői Királyi Kastély igazgatója azt is elárulta, hogy a park 26 hektáros területe nagyjából 2000 fának és a hozzájuk tartozó zöld vegetációnak ad otthont, két mezei nyúl család, róka család, illetve számos madárfaj – többek között kuvik és bagoly – is színesíti állatvilágát.

Precíz mérések földön és levegőben
Magyarországon mindeddig főként önkormányzati területek számára készültek hasonló zöldkataszter felmérések, a Gödöllői Királyi Kastély az első történelmi jelentőségű intézmény, amely erre megbízást adott. A park területét egy nagyfelbontású RGB kamerával felszerelt drón pásztázta a magasból, miközben több ezer fényképet készített, olvasztott egybe. A fényképen felülnézetből láthatók a növényzet mellett az utak, illetve a területen található objektumok is, úgymint padok, szobrok, táblák. Ezek közül egyetlen kattintással ki tudjuk választani, érdeklődésünk tárgyát, pontos adatokat megtudva elhelyezkedéséről, méretéről, állapotáról és még sok minden másról.

Segíti a kertészek munkáját
„300 év után most jutottunk el arra a szintre, hogy egészen pontosan tudjuk, mik találhatók a Gödöllői Királyi Kastély parkjában. Az elkészült szoftverrel a kertész kollégáim meg tudják tervezni a szükséges munkavégzéseket, de ami még ennél is fontosabb, hogy az elvégzett feladatokat rögzíteni is tudják a rendszerben, ami ezáltal folyamatosan újabb és újabb információkkal bővül majd, így minden időben az aktuális állapotot mutatja” – fejtette ki Ujváry Tamás. Az intézmény igazgatója azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a rendszeres dokumentációval a növények teljes életciklusát figyelemmel lehet kísérni, akár 5-10 évre előre is tervezhetővé válnak az esetleges újra telepítések, felújítások.

Sétáló színház és koncert a megújuló kastélyparkban
A kastélypark belső 5 hektárja már megújult, de a tervek között szerepel a teljes terület revitalizációja. A megszépülő környezetben lehetőség nyílna számos új program megvalósítására is.
„Szeretnénk, hogy ne csak az épületben, hanem a kastély parkjában is legyen sétáló színház, illetve sétáló koncert, amelyek során több helyszínen adnak műsort a zenészek és a színészek, akikkel a látogatók a területen sétálgatva találkozhatnak és megtekinthetik előadásukat. Az épületben nagyon kedvelik ezt a könnyed hangulatot varázsló programot a vendégeink, biztosan örömmel fogadnák a szabadtéri verzióját is” – vetítette előre Ujváry Tamás.
A zöldkataszter felmérést végző ABZ Drone e tevékenysége mellett pilóta nélküli eszközökhöz köthető oktatással is foglalkozik, valamint azon eszközök értékesítésével és szervizelésével – drón és földi mérőeszközök – amelyekkel egy zöldkataszter rendszer létrehozható.

Ne higgyünk az erőfeszítés nélküli, azonnali eredményt ígérő csodaszereknek!

Téves az a berögződés, hogy azért fogyókúrázunk, hogy vékonyok legyünk! A cél ugyanis nem ez kellene, hogy legyen, hanem az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ami pedig testsúlytól független. Az egészséges életmód sokkal érdemesebb cél, mert ha a minőségi táplálkozásnak köszönhetően tiszta lesz a testünk, akkor tiszták lesznek a gondolataink is, sokkal több energiával, motivációval, lelkesedéssel élhetjük a mindennapjainkat. Ehhez azonban le kell számolnunk néhány olyan hitrendszerrel, amelyek könnyen tévútra vihetnek.

Valóban csak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk? Vagy észrevétlenül akkor is ételért nyúlunk, amikor valaki megbántott, valami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, vagy felerősödött bennünk a hiányérzet valaki vagy valami iránt? Annyi, de annyi oka lehet annak, hogy az evéstől várjuk a jólétet, a megváltást, hogy nem is gondolnánk. Közben azt tapasztaljuk, hogy az ezredik fogyókúrás próbálkozás sem hozott eredményt, legalábbis hosszú távút nem. Pedig azt a diétát alkalmaztuk, amivel XY is lefogyott, azt a kapszulát vagy port szedtük, ami a hirdetések szerint már több százezer nőnek segített lefogyni és azokat a gyakorlatokat végeztük, amit a fitnesz guru a legtutibb módszerként tárt elénk. Akkor nekünk miért nem sikerül?
„Az alap problémát abban látom, hogy az emberek többsége feltétel nélkül elhisz mindent, amit lát, amit mondanak neki. Ez a mai világban igencsak veszélyes, hiszen számos felületről, legyen az akár social media, akár más, információk tömkelege zúdul ránk nap mint nap. Elég csak a Facebookot görgetni, hogy szembesüljünk vele, más mennyire boldog, milyen vékony, fitt, milyen szép családja, sikeres karrierje van, és máris hajlamosak vagyunk azt érezni, hogy a mi életünk egy csőd, vagy legalábbis sokkal szegényesebb” – mutatott rá Pirner Alma.

Az evés nem gyógyír a sajgó lélekre!
Vigyázat, rossz hír következik: ha azért eszünk, hogy azzal valami mást kompenzáljunk, soha, de soha nem fogjuk jóllakottnak érezni magunkat. Próbálkozhatunk még egy szelet csokival, még egy kis keksszel, a rossz érzés nemhogy múlni nem fog, de felerősödik, mert hozzá társul pluszban a bűntudat is. Sem büntetés, sem jutalmazás okán nem célravezető az evés. Ha eddig e szerint működtünk, fontos, hogy minél előbb tetten érjük magunkat és változtassunk ezen a beidegződésen.
„A jó hírem viszont az, hogy ez nem lehetetlen. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a nem fizikai éhség miatti evésre késztető okok feltárásával és azok megoldásával ki lehet alakítani egy olyan életmódot, ami hosszú távon élhető és eredményes lehet. Ha a lelki hátteret rendbe tesszük, a csillapíthatatlan vágyak helyett az egészségtudatosság kerülhet előtérbe, amivel egyenes út nyílik meg előttünk egy olyan minőségi életre, amelyet valóban élni szeretnénk” – tette hozzá a holisztikus egészség coach.

Nem lehet mindenkit egy kalap alá venni!
Vajon hányan számolták már össze, hogy eddigi életük során mennyi pénzt költöttek olyan csodaszerekre, amelyek rövid időn belül jelentős fogyást, átalakulást ígértek? Hány fogyókúrába kezdtek ily módon bele, és ezek közül mennyi végződött azonnali vagy később érkező kudarccal? Még ha egy ideig hatásosnak is tűnik egy-egy ilyen módszer, hosszú távú eredménye sok esetben nemigen lehet. Ennek egyik oka az, hogy minden egyes ember különböző. A neme, az életkora, a fizikai adottságai, az életmódja, és még sok más, mind-mind olyan tényezők, amelyek miatt nem lehet ugyanaz a fogyókúrás por, kapszula, étrend, edzéstípus megfelelő mindannyiuk számára.



Egyre népszerűbb a műanyagot nem használó ragasztószalag

Nagy sebességű kartondobozzáró gépekkel akár másfélszeresére is növelhető egy vállalkozás egy időegység alatt lezárt dobozainak a száma, miközben a csomagolószalag optimalizálja a ragasztószalag beszerzési költségeit, ezáltal a folyamat jóval költséghatékonyabbá válik.  A tökéletes gép kiválasztásában fontos szempont, hogy milyen terméket szeretne az adott cég csomagolni és meghatározni, melyik a legalkalmasabb dobozzáró technológia a számára, ezért érdemes a döntést megelőzően szakértővel egyeztetni.

A termékeket értékesítő cégek számára napjainkban már nélkülözhetetlen, hogy a legprofibb és legkorszerűbb csomagolástechnikai eszközökkel dolgozzanak, hiszen a házhoz szállítás népszerűsége a koronavírus-járvány kirobbanása óta töretlen, és egyelőre elképzelhetetlen egy trendforduló ebben a tekintetben. Mindez azt is jelenti, hogy a vállalatoknak egyre több összekészített pakkot kell dobozokba csomagolniuk nap, mint nap annak érdekében, hogy a futárszolgálatok azt probléma- és sérülésmentesen tudják kivinni a megadott címre.
Magyar Kálmán, az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a piac lekövette a csomagszállítások iránti megnövekedett igényt, és olyan korszerű dobozzáró gépekkel tudnak dolgozni a vállalatok, melyek nemcsak a minőséget garantálják, hanem még pénzt is megtakarítanak a számukra.
„A dobozzáró gépek a kézi ragasztószalag felhordással ellentétben mindig egységes hosszban és a doboz közepén történik a ragasztás. Csak egy réteg ragasztószalag csíkot helyeznek a doboz tetejére és aljára, mely kézi felhordás esetén akár több rétegből is állhat. Emellett a dobozzárás gépesítése keskenyebb ragasztószalag használatát teszi lehetővé. Ráadásul a nagyobb tekercses kiszerelésben vásárolt ragasztószalag méterára jelentősen kedvezőbb, mint a kisebb kiszerelés ára. Így az akár milliós összegű beszerzési költségeket optimalizálhatjuk” – mutatott rá a szakember.

Konzultáljunk, mielőtt gépet választunk
Mivel a végső csomagolás megjelenése letisztultabb és reprezentatívabb lesz, jó benyomást is tehetünk a vásárlókra, akiknek az lesz az első benyomása, hogy egy igényes cégtől rendelte meg a kívánt terméket. Ráadásul csökken az ügyfél reklamációk száma és az azokkal járó többletköltségek is minimalizálhatóak.
Magyar Kálmán kiemelte: a dobozzáró gépek megbízhatóbb dobozzárást nyújtanak, mely az áruk szállítói csomagolása során biztonságosabbá teszi az árukezelést is. Példaként említette, hogy egyre népszerűbbé válik egy régebb óta ismert dobozzáró technika, amely egy papír alapú enyvezett, műanyagot nem használó ragasztószalag. Ez a megoldás nemcsak környezetbarát, de erősebben is ragad a dobozra és biztonságosabb.


A Budapest rovat további hírei

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban...
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Napjainkban a házépítés rengeteg stresszel és bizonytalansággal jár, így egyre népszerűbb választás a generálkivitelezés Pest megye és az egész ország területén. Minek is köszönhető, hogy a...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.
Esős, rossz időjárási körülmények közt, a lakótelepi lakása ablakából vezette ki a hosszabbítót, amellyel a parkolóban álló autóját töltötte egy III. kerületi lakos.
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát – jelentette be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Ritkaság, hogy egy jazzt és progresszív rockot ötvöző anyag manapság ilyen szintű érdeklődést generáljon a fiatal generáció körében is.
Egy átlagos áruházi dolgozó havi bére akár a bruttó 400 ezer forintot is meghaladhatja már Magyarországon belépés után, ami néhány év után akár a félmillió forintos határt is elérheti.
Legendás musical zeneszerzőkkel, színészekkel és egy dal ősbemutatójával várnak!

A címlapról

A sikeres tesztek elvégzése és a szükséges engedélyek beszerzése...
A világzenei színtér számos világsztárja, köztük a Tamikrest,...
Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech