Sokkal kevesebben allergiásak valamilyen ételre, mint ahányan önmaguknál diagnosztizálják a problémát. Egy nagy mintás amerikai kutatás szerint minden második ember “allergiája” jelentős részben csak a saját képzelete szüleménye.

Az Egyesült Államokban emberek milliói vélik magukat - ok nélkül - valamilyen ételre allergiásnak. Legalábbis ezt állapította meg egy friss kutatás, amelyet a JAMA Network Open nevű szaklapban publikáltak a kutatók, és a brit Independent számolt be az eredményekről. A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy tömegeket érint ez a probléma, minden tizedik ember szenved ebben. Azonban pontosan dupla ennyien állítják magukról, hogy allergiások valamilyen ételre, pedig alig, vagy semmi okuk sincs ezt feltételezni.

A chichagói Anna and Robert H. Lurie Gyermekkórház és a Northwestern University közös vizsgálatába összesen negyvenezer felnőttet vontak be, a kutatás vezetője, Ruchi Gupta gyermekorvos, ételallergia-kutató volt. “Miközben az adataink szerint nagyjából az emberek tíz százaléka szenved valóban ettől a problémától, a válaszadók húsz százaléka jelezte, hogy bizonyos ételek rossz hatással vannak rá, mert allergiás egyik-másik élelmiszerre” - magyarázta. A válaszadók fele azt is bevallotta, hogy nem ment el szakemberhez a tüneteivel, önmaga diagnosztizálta a problémát, és nem is szed semmilyen gyógyszert sem. Mindössze kihagyja az étkezéséből a kifogásolt élelmiszert, sőt, odafigyel, hogy semmilyen abból készülő terméket se vegyen és egyen.

Az adatokból kiderült az is, hogy a valóban orvosilag diagnosztizált betegek alig fele szed rendszeresen gyógyszert. “Nagyon fontos, hogy egy szakorvos ellenőrizze a feltételezést, és ne hagyjon ki senki se saját megérzése alapján semmilyen élelmiszert az étkezéséből, medicinát pedig pláne ne kezdjen el saját szakállára szedni” - javasolta a doktor.

Bármennyire is sok a téves öndiagnózis, a tíz százalékos arány nagyon magas, sok millió embert érint a probléma. És az adatok szerint a többségnél felnőtt korban alakul ki az ételallergia. “További kutatásokra lenne szükség ahhoz, hogy kiderüljön, milyen okok állnak a jelenség mögött és hogyan lehetne javítani a helyzeten.”

A doktor szerint különösen érdekes, hogy az Egyesült Államokban a többség a rákra allergiás. Majdnem dupla annyian, mint a második helyen álló tejre. Dobogós a mogyoró a tengerentúl is, a tízes lista elején szerepel még a tojás, a liszt, a szója és a szezámmag - derül ki a 40 ezres kutatásból. “Nagyon általános a rák allergia, aminek az okát mindenképpen érdemes a közeljövőben tovább keresni” - fogalmazott Ruchi Gupta.

Forrás: csalad.hu