Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Tálib vezetők a kabuli elnöki hivatalban (vagy valami ilyesmi), annak elfoglalása után. A főváros ellenállás nélkül néhány óra alatt elesett.

A hírekben, híroldalakon megrázó képsorokat láthatunk a kabuli reptérről, amint a helybéliek menekülni próbálnak az Afganisztánt elfoglaló tálibok elől.

Az Egybesült Államoknak (sic!) joga volt a kivonulásra, ezzel folytatták az eljelentéktelenedés irányába vezető útjukat. Egy hosszú és költséges, sok áldozattal is járó fejezetet zárnak le 20 év után.

Ami aggaszt

1. A hírek és képsorok egyértelmű pánikhelyzetről tesznek tanúbizonyságot. Katonai erősítést kell küldeni az amerikai, német és egyéb nemzetek állampolgárai kihozatalának biztosítására. Bár a képsorok és  nálam sokkal hozzáértőbb személyek szerint is evakuálás zajlik, ami kisértetiesen hasonlít Saigon 1975-ös elhagyására a vietnami háború után, Biden tagadja hogy erről lenne szó. Ha valaki letagadja a nyilvánvalót, akkor ott komoly aggályok merülnek fel az illető realitásérzékével kapcsolatban. Ilyenkor elgondolkodik a magamfajta, hogy vajon a többi - politikai, ideológiai - kérdés megítélésével is ez a helyzet? Ha igen, nagy bajban van az emberiség!

2. A talibok nyilvánvalón nem lettek legyőzve, mivel láthatóan jó egészségnek örvendenek és a hatalmi vákuum létrejötte után azonnal elfoglalják az országot. Nem kellett szakértőnek lenni ahhoz, hogy ezt előre megjósoljuk, mikor hírét vettük a kivonulási tervnek.

Egy kis visszatekintés érdekében érdemes megnézni George Bush 20 évvel ezelőtti bejelentését (csak 40 másodperc):

3. Tömeges kivándorlás indult meg, az emberek nagy része valószínűleg nem fog megállni az első biztonságosabb országban, hanem az alkalmat megragadva szerencsét próbál Európában és a világ többi, magasabb életszínvonalú régiójában.

4. A menekültekkel terroristák is érkezni fognak, megnövekszik a terrorveszély.

Ezt a képet, meg csak úgy:

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech