Mivel ez egy blog, aminek ráadásul az a címe, hogy „A világ szerintem", ennek megfelelően mostantól minden írásomat így kezdem:

SZERINTEM az ÁFA mértéke erkölcstelenül magas*. Legyen ez a kiindulási alap. Jó lenne, ha alacsonyabb lenne. Ugyanakkor két lábbal a földön járok, ezért a véleményem tovább is tart.

Mélységesen naivnak, egyben tájékozatlannak tartom azokat, akik azt hiszik, hogy az ÁFA kulcs csökkentése az árak csökkenésével jár. Pedig ezek az információk nincsenek elzárva tőlünk, mindenki jár vásárolni. 

Éppen ezért vagyok megdöbbenve, hogy sokan nem emlékeznek, hogy azoknak a termékekeknek, amelyeknek csökkentették az áfáját, átmenetileg, nagyon rövid időre csökkent az ára.

A nagyobb élelmiszerláncok kínosan figyeltek rá, hogy kihasználják a helyzetben levő marketing lehetőséget: ők olyan jófejek, hogy továbbadják a csökkenést.

Aztán ahogy az újdonság öröme elmúlt és a figyelmünk már más dolgokra irányult, nem csak az ÁFA-csökkenés adta lehetőséget használták ki, hanem a korábbi - magas áfás - fogyasztói árat is meghaladva emelték az árakat.

De talán némelyek nem értik a matekot és a termelői, gyártói, kereskedői hozzáállást, ezért segítek.

Mint minden normális ember, a termelő / gyártó / kereskedő számára soha nem elég nagy a haszonkulcs, ezért minden adódó lehetőséget megragad az emelésre. És az ÁFA-csökkentés ilyen.

A sertéshús ára tegyük fel 1 270 Ft volt a boltban ÁFA emelés előtt. Ez azt jelenti, hogy 1 000 forintba kerül a termék, és 270 forint „sápot”, adót kap az állam a vásárlásból. Igen, ez botrányos.

Ha az áfát lecsökkentik 5%-ra, akkor a termék vételára ELVILEG 1 050 Ft-ra csökken. A termelő és kereskedő korábbi pénzénél van, megkapja ugyanúgy az 1000 forintot, az állam bevétele csökken 220 forinttal és csak 50 forintot kap.

Az elmélettel szemben viszont a gyakorlat az, hogy a kereskedők / szolgáltatók áremelésre használják ki a nagyszerű lehetőséget, amit megtehetnek úgy, hogy a figyelmetlen vásárló nem érez belőle áremelkedést.

Ezt úgy teszik meg, hogy mondjuk 1 206 forintra emelik a nettó árat, ez 20 százalékos áremelés!!! és mivel csak 5 százalék ÁFÁt kell fizetni az államnak, a fogyasztói ár ugyanúgy 1 270 forint maradt. A figyelmetlen, felületes vagy feledékeny vásároló ebből nem vesz észre semmit. Ha mégis, legyint, mert úgysem tud mit csinálni.

Ahogy kezdtem is, az ÁFA mértékét etikátlannak, sőt erkölcstelennek tartom. De ha az ÁFA-emelésnek annyi az eredménye, hogy egy rövid ideig csökkennek az árak, majd ugyanúgy emelkednek, mint korábban, plusz az állam is elvesztett 22% bevételt, amit elvileg az ország működésére, közjólétre fordít**, akkor sajnos azt kell mondanom, hogy

nem támogatom az ÁFA-csökkentést, csak abban az esetben, ha szigorú szabályozásokkal és ellenőrzésekkel biztosítják, hogy valóban a fogyasztók legyenek a nyertesei, és hogy a kereskedők ne tudják „benyelni” az ÁFAcsökkentést.

Mondd el hozzászólásban a véleményedet!

- - - - - - - - - - 

* Még a vasmarkú Római Birodalom is 2-5-10 százalékos adókulcsokkal dolgozott

** Igen tudom, ennél a részénél, jön az, hogy ellopják. És a válaszom: igen. Minden hatalom alaptermészetéhez kapcsolódik a korrupció, pártszínektől függetlenül. De ez már egy másik írásom témája lesz.

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

Még több írás a blog rovatból

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.
Ha egy 7 évessel megy vásárolni az ember, gyakran nehéz kérdésekre kell válaszolnia.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.
A videó a Pesti úton készült. Jól demonstrálja a veszélyhelyzetet.
Janka ebben a videóban saját történetét meséli el – az általánosítás szándéka nélkül.
A politika beteg módon rátelepszik az emlékezetre. Véleménycikk.
Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.