Az Óbudai Nagy László Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskola korábban a gyermekétkeztetés teljes reformja mellett döntött. A szabadszedéses menza lényege: a tanulók többféle ételből választhatnak, így mindenki jóllakhat, és az élelmiszerpazarlás is megelőzhető.
A harmadik kerületi iskola vendégei voltunk, hogy meghallgassuk a gyermekek és pedagógusok tapasztalatait az iskolai menza megújulásáról. A nemrégiben felújított, megszépült ebédlőben az átállás a szabadszedéses rendszerre zökkenőmentesen zajlott.
Mivel ebédidőben érkeztünk, így láthattuk is, hogy a gyermekek többféle kínálat közül szabadon választhatnak, és valóban abból szedhetnek, amiből szeretnének. Ezenkívül rendelkezésükre áll a lehetőség, hogy gyümölccsel, salátával, kenyérrel, sajttal is kiegészítsék étkezésüket.
A gyermekek biztosan nem hagyják el éhesen az ebédlőt, hiszen azt és annyit esznek, amit és amennyit szeretnének. Ráadásul a módszernek szemléletformáló hatása is van: arra biztatják a tanulókat, bátran döntsenek a repetázás mellett, hogy az élelmiszerpazarlás is megelőzhető legyen.
Burján Ferenc, Óbuda-Békásmegyer általános alpolgármestere az iskolában tett látogatáson megerősítette, önkormányzatunk örömmel karolta fel az egyedülálló kezdeményezést, és elkötelezetten támogatja, hogy további kerületi gyermekintézmények csatlakozzanak a szabadszedéses menzás étkeztetéshez. Hiszen következetesen valljuk: a gyermekétkeztetés legfőbb célja, hogy a gyermekek jóllakjanak, miközben az ételhulladék mennyiségét is csökkenthetjük, fenntarthatóbbá téve működésünket.