2022 novemberében nyitottak, de nem kellett mindent a nulláról felépíteni. A régi-új Konfit a Baross utca 74-ben elérhető áron kínál laktató, finom ételeket. Majer Dávid séffel beszélgettünk.
A Baross utca közepén, nem messze a Horváth Mihály tértől van egy street food hely, ami egyszerre kifőzde is – műfajilag pont olyan besorolhatatlan, mint a Ponyvaregény, majdnem olyan izgalmas is. De ugorjunk a történet elejére: akik a környéken laknak, azoknak talán ismerősen csenghet a Konfit név, ugyanis korábban is működött ezzel a névvel kifőzde. „Külföldön voltam, amikor egy ismerősömtől hallottam, hogy a srác, aki csinálja, át akarja adni. Egy nap gondolkodási időt kértem, másnap mondtam, hogy én szeretném csinálni. Nem mértük fel, hogy milyen a környék, csak azt tudtam, hogy szeretnék egy saját helyet.
Kicsit féltem, hogy a VIII. kerületben mennyire lesz igény street food-os ételekre, de pozitívan csalódtam”
– meséli Majer Dávid.
A mondhatni újranyitást követő pár hónapos tesztidőszak után egyre nagyobb vendégköre lett a Konfitnak. „Az alapelgondolás szerint egy laza street food helyet szerettem volna, viszont én annál jobban szeretek főzni, hogy csak street food ételeket készítsek. Ezért döntöttem úgy, hogy legyen napi menü, ebben meg tudjuk mutatni a kreativitásunkat, nem fásulunk bele a munkába.” Ez a fajta fúziós működés, úgy tűnik, nagyon bevált, ugyanis Majer Dávid szerint, ha elfogy a napi menü – és gyorsan elfogy –, akkor sem fordulnak ki az emberek, hanem visznek töltött bagettet.
Mi is majdnem lecsúsztunk a kóstolásról, még éppen jutott a húsgombóclevesből, a carbonara spagettiből és az eperszószos sajttortából. Mindegyik bőséges adag volt, ha valaki vesz egy ilyen menüt, egy pár óráig garantáltan csökkentett üzemmódban tud majd csak dolgozni. A leves szerintem elbírt volna még egy kis sót, de talán annak a véleménye nem mérvadó, aki a főtt húst sóba mártogatva eszi. A carbonara nagyon krémes volt, és mint kiderült, furcsa hibridje az eredeti és a „magyaros” receptnek. „Magyarországon van egy étel, amit mi carbonara spagettinek hívunk, ettől az olaszok valószínűleg szívszélhűdést kapnának. Mi ezt is konfitosan ötvözzük: pecorino sajt van benne, tojássárgája is, viszont tejszín is kerül bele.”
A menü megkoronázása az eperszószos sajttorta volt. A helyben, valódi gyümölcsből főzött szósz kissé fanyar íze remekül egészítette ki az édes (de nem túl geil) sajttortát. Ezért a sajttortáért biztosan visszamegyek még.
Majer Dávid sokat utazik a feleségével, ilyenkor szeret inspirálódni más nemzetek konyháiból, de ha belföldön belefut valami érdekesbe, azt is szívesen megcsinálja konfitos verzióban. „Amikor fish and chipset készítettünk az konfit fish and chips volt, mert nem hasábburgonyát adtunk hozzá, hanem a jellegzetes parázsburgonyánkat, és nem készítettünk hozzá zöldborsópürét, hanem egy saját mártást készítettünk helyette. Nem egy az egyben szeretek lemásolni dolgokat, a saját ízlésünk szerint készítjük el.” A Fülöp-szigetekről származó Cyrussnak hála – aki nemcsak Majer Dávid szárnysegédje, hanem a sógora is – az ázsiai ízek is gyakran teret kapnak, de emellett olasz és francia ízekkel is találkozhatunk a magyar mellett. „Az arancininkre kaptunk olyan bókot, hogy finomabb volt, mint amit Olaszországban ettek.”
A Konfitben a vegetáriánus ételek is nagyon változatosak, sok helyen csak rántott sajt elérhető a húsmentesen étkezőknek, itt viszont félévente egyszer jelenik csak meg a napi ajánlatban. „Sosem gondoltam volna, hogy egy céklás rizottó vagy egy juhtúróval töltött, csőben sütött cukkini ennyire népszerű lehet a VIII. kerület kellős közepén.” És nem csak a vegetáriánusoknak kedvező a Konfitban enni, a rendőrök, tűzoltók és mentők 10 százalék kedvezményt kapnak.
„Rendőrök és mentők rendszeresen járnak, az első tűzoltóra még várok, hogy adhassak neki kedvezményt. Nem nagy dolog, de ennyivel szeretnék hozzájárulni a munkájukhoz.”
Majer Dávidot arról is kérdeztük, mik a távlati tervek, változtatna-e valamit a mostani működésen. Azt mondta, az állandó ételek annyira népszerűek, hogy nem mer hozzájuk nyúlni vagy lecserélni őket. „Egyelőre túl közel áll a szívemhez, hogy itt hagyjam és máshol legyek, persze hosszú távon cél a második hely nyitása. Most nincs olyan nap, hogy ne lennék itt – ha beteg vagyok, csak akkor nem nyitunk ki.”