Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

 

Kontinentális viszonylatban a gázolaj a harmadik, a benzin pedig a hatodik legolcsóbb itthon.

    A benzinárstop csaknem 13 hónapig volt érvényben, ezalatt – a kormányzati intézkedésnek köszönhetően – egy átlagos magyar autós akár 400 ezer forintot is megspórolhatott az üzemanyagköltségen, hangzott el az M1 Híradójában.

Tavaly novemberben jelentette be a kormány, hogy üzemanyagár-stopot vezet be. Akkor 480 forintos áron fagyasztották be a benzin és a dízel üzemanyagok literenkénti árát, amivel az volt a kabinet célja, hogy megvédje az embereket a folyamatosan emelkedő költségektől.

 

Az üzemanyagárak ugyanis egy év alatt akkor már több mint 30 százalékkal emelkedtek, főként azért, mert a gazdaságok Covid utáni újraindulása miatt óriásira nőtt az energiahordozók iránti kereslet a piacon. A kőolaj ára például a négyszeresére emelkedett.

A kedvezőtlen piaci folyamatokat az orosz-ukrán háború csak tovább fokozta, ezért a kormány – hogy támogassa a családokat – többször is meghosszabbította az árstopot.

Az üzemanyagok európai ára az elmúlt egy évben szinte folyamatosan jóval több volt, mint 480 forint. Nyáron például az európai kutakon sokszor a hazai ár duplájával szembesültek az autósok.


A csaknem 13 hónapig érvényben lévő benzinár-stoppal jelentős összegekkel támogatta a magyar kormány az autósokat. Néhány napja a Mandiner közölt összeállítást, amiből az derült ki, hogy az intézkedésnek köszönhetően több százezer forintot spórolhatott meg egy átlagos autós.

A lap számításai szerint egy 40 literes üzemanyagtartájú autó esetén a hetente tankolók a benzinen csaknem 377 ezer, a dízelen pedig több mint 430 ezer forintot takarítottak meg. 2 heti tankolás esetén benzinnél 184 ezer, gázolajnál pedig 210 ezer forint volt a spórolás. Akik pedig havonta egyszer töltötték tele az autót 91 ezer forinttal fizettek kevesebbet a benzinért, a gázolajért pedig 103 ezer forintot.

Közben Brüsszel folyamatosan támadta a kormányt azért, mert a magyarok olcsóbban tankolhattak, mint az európaiak. Az Európai Bizottság a nyáron kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarországgal szemben.

A magyar kormány a végsőkig kitartott, de a hétfőn hatályba lépet Brüsszeli kőolajszankciók miatt meg kellett szüntetni a benzinárstopot.

Brüsszel szankciói Európa-szerte spórolásra kényszerítik az embereket, miközben Oroszország jobban viseli a válságot mint Európa – erről ifj. Lomnici Zoltán beszélt a Kossuth Rádióban. A Századvég jogi szakértője szerint a brüsszeli intézkedések eredménye lassan a 70-es évek olajválságát idézi.

„Nem látszik a logikus magyarázata még annak, hogy miért kell szenvedtetni az Európai Unió nemzeteit, miért kell olyan döntéseket rákényszeríteni a tagállamokra, amelyek nyilvánvalóan károsak, veszélyesek és hátrányosak a tagállamok polgáraira nézve” – fogalmazott az alkotmányjogász.


Kedd éjjeltől a benzin 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül literenként. A mostani árak ugyan magasabbak, viszont

Európában még mindig Magyarországon az egyik legolcsóbb tankolni.

Ugyanis a gázolajért csak Bulgáriában és Máltán kell kevesebbet fizetni, míg a benzin a 6. legolcsóbb itthon Európai viszonylatban.

Az üzemanyagár-stop kivezetése után a Mol-kutakon egy liter benzin 641, míg egy liter gázolaj 699 forintba kerül. Más benzinkutaknál ettől eltérhetnek az árak.

 

 

(hirado.hu)

A Budapest rovat további hírei

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban...
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Napjainkban a házépítés rengeteg stresszel és bizonytalansággal jár, így egyre népszerűbb választás a generálkivitelezés Pest megye és az egész ország területén. Minek is köszönhető, hogy a...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.
Esős, rossz időjárási körülmények közt, a lakótelepi lakása ablakából vezette ki a hosszabbítót, amellyel a parkolóban álló autóját töltötte egy III. kerületi lakos.
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát – jelentette be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Ritkaság, hogy egy jazzt és progresszív rockot ötvöző anyag manapság ilyen szintű érdeklődést generáljon a fiatal generáció körében is.
Egy átlagos áruházi dolgozó havi bére akár a bruttó 400 ezer forintot is meghaladhatja már Magyarországon belépés után, ami néhány év után akár a félmillió forintos határt is elérheti.
Legendás musical zeneszerzőkkel, színészekkel és egy dal ősbemutatójával várnak!

A címlapról

A sikeres tesztek elvégzése és a szükséges engedélyek beszerzése...
A világzenei színtér számos világsztárja, köztük a Tamikrest,...
Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech