A Millenárison 9. alkalommal tartott OTP Gourmet Fesztivál nem csak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad teljes képet, de az utóbbi évekre a térség legjelentősebb ilyen jellegű eseményévé is vált, amelyre a környező országok mellett idén Oroszországból és Koreából is érkeznek neves fellépők. Az idei fesztivál vezérfonalát a paprika, a sercli, és a sör adja.

Idén május 16. és 19 között foglalja el a Millenárist az OTP Gourmet Fesztivál, ahol a kiemelt alapanyagok változatos ihletforrásként jelennek majd meg a több mint 50 kiállító étterem tányérjain: a paprika ugyanúgy előkerülhet fűszerként, mint zöldségként; klasszikus magyar ételekben és komoly képzelőerőről tanúskodó új fogásokban is – ahogy a sercli is többféle alakot ölthet a kenyérfagylalttól a csak formájában kenyérszerű morzsákig, de lesznek olyanok is, akik a sört is beépítik majd ételeikbe. A szervezők ezúttal is a séfek képzeletére bízták, hogyan értelmezik a közös témákat.

Ez a játék azonban csak egy szelete lesz a Fesztivál kínálatának, amelyben a séfek mellett pékek, cukrászok és a street food legjobbjai is megmutatják, mitől igazán egyediek. Az összesen több mint 200 fogás között természetesen a különböző diéták szerint étkezők és ételérzékenységgel élők is bőven találnak kedvükre való ételeket.

„Az elmúlt évtizedben, de különösen az elmúlt években sokak számára központi témává vált az étkezés és a főzés: szinte mindenkinek van véleménye, hitvallása, saját meggyőződése. E tekintetben a Gourmet Fesztivál egy igazi zarándokhely, ahol szinte mindenki megtalálhatja a magának való ételeket és italokat, tanulva szórakozhat és szórakozva tanulhat, sőt: részt vehet olyan különleges ebédeken és vacsorákon is, amelyekre még nem volt példa itthon” – részletezi Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője.

„Azt gondolom, hogy a Gourmet Fesztivál az egyre sokasodó magyar gasztronómiai rendezvények között hasonló jelentőséggel bír, mint a Sziget a zenei fesztiválok között. Az személyes öröm számomra, hogy a Gourmet nem csak részese, hanem aktív motorja is annak a minőségi változásnak, ami az utóbbi években tapasztalható a magyar étteremkultúrában” – mondta Gerendai Károly, a fesztivál alapítója. „Az évről-évre növekvő látogatószám pedig azt jelzi, hogy az eredetileg kitűzött célunkhoz is egyre közelebb kerülünk, jelesül, hogy a gasztronómia csúcsszereplőit egybegyűjtsük és elérhetővé tegyük az érdeklődő nagyközönség számára” – tette hozzá.

Nemzetközi vacsorák és bemutatók
A Gourmet nem csak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad képet, de az utóbbi években a térség legjelentősebb gasztroeseményévé is vált. Idén már nemcsak a közép-európai régióból érkeznek vendégséfek, de Moszkvából és Szöulból is.
Exkluzív, külön foglalható vacsorát ad a jelenleg legizgalmasabb osztrák séfnek tartott, saját két Michelin-csillagos éttermét irányító Konstantin Filippou, akinek
tányérjain a stájer és a görög konyha alapanyagai keverednek. Bemutatkozik a moszkvai Twins Garden konyháját vivő orosz ikerpár, akikkel a többi között kürtcsiga és kamcsatkai rák is érkezik. És a szöuli Michelin-csillagos Lee Jong Kuk autentikus koreai ebédet ad több mint tíz évig érlelt, védjegyszerű osztriga- és szójaszószaival.

A minden fesztivállátogató előtt nyitott gasztroszínpadon nem csak ők állnak a fesztivál vendégei elé, de Bledar Kola, a tiranai Mullixhiu étterem Nomában edződött séfje, és a burgenlandi Gut Purbach konyháját irányító, belsőségrajongó Max Stiegl is. Részletes színpadi program: https://gourmetfesztival.hu/hu/gastro_stage_program

Olasz pezsgő, sör és bor
A külföldi sztárvendégek sora itt nem ér véget: az OTP Gourmet Fesztiválon debütál a legnívósabb nem champagne-i klasszikus pezsgők között számon tartott, trentói Ferrari pincészet. A látogatók az olasz pezsgőház szakembere segítségével ismerkedhetnek meg a legjobb tételekkel egy mesterkurzuson, és az italokhoz egy újabb exkluzív ebédet főz Széll Tamás és Szulló Szabina, az idén saját éttermével is újra Michelin-csillagot szerző séfpáros.

A fesztivál harmadik kiemelt témája a sör, amit nem csak egy átfogó magyar kézművessör-felhozatal, de klasszikus cseh és belga sörök is megjelenítenek a fesztiválon – természetesen a hagyományosan kiállító magyar borászatok, pezsgőházak és prémium pálinkafőzdék mellett.

Idén egyedi meglepetéssel készül a Staropramen márka a jó ízek és a cseh sörök szerelmeseinek: Serényi Zsolt, a Budapest BBQ séfje az idén 150 éves Staropramennel közösen állította össze menüjét, amit az érdeklődők megkóstolhatnak a Budapest BBQ és Staropramen közös standjánál. A színpadi programok között is izgalmas sörös témával készülünk: Szilva János, a Borsodi Sörgyár gyárigazgatója és Bart Dániel, söríró a sör-étel párosításról beszélgetnek, miközben Varga Dániel, az Aum Étterem séfje különleges ételeket készít, természetesen sörrel.

Sztárséfek a bogrács mellett
Az idei év újdonsága az egyik kiemelt alapanyaghoz kapcsolódó Paprika Pop Up helyszín, ahol a fesztivál három napján három ismert séf bográcsos ételkészítését lehet testközelből végigkövetni. Pénteken az érsekcsanádi Rév Csárda mestere, Tinusz Gábor főz hagyományőrző, lobogtatva forralt dunai hallevelet, szombaton Bíró Lajos látványban könnyített, de tartalmában teljes csülökpörköltje mutatkozik be, míg vasárnap az első magyar két Michelin-csillagos étterem, az Onyx séfje, Mészáros Ádám készít velős csülkös pacalt.

Már tökéletesen sütsz?
A fesztivál az Electroluxszal közös workshopjain a résztvevők a saját szakácstudományukat is tökéletesíthetik. Itt a sütés kerül előtérbe: terítékre kerül a tökéletes brióstészta, a különböző kovászolt kenyerek, mi több, a sörös brownie, és lesz szó az otthoni hússütésről, kimcsierjesztésről és fűszersókeverésről is. A legtöbb ételt gluténmentes változatban is elkészítik az érdeklődőkkel.


Külön programok a gyerekeknek és kóstolók a felnőtteknek
A szervezők a legkisebb látogatókra is gondoltak: nullától egészen 14 éves korig három különböző gyerekhelyszínen várja őket játszóház és olyan ingyenes programok, amelyeken a nemzetek kenyereivel vagy a cukrászok munkájával ismerkedhetnek. A rendezvényre való belépés ráadásul 14 éves korig ingyenes. A felnőttek nem csak a fesztivál saját, az osztrák Spiegelau által készített kóstolópoharát vihetik haza, de még számos impulzust is a belépőjegy mellé járó bor-, sör és whiskey-kóstolókról.

A napijegy és a bérlet április 30-áig kedvezményes elővételi áron, 3.900 és 7900 forintért szerezhető be.

„Az egy érintéssel működő kártyák mellett a fesztivál névadó támogatója, az OTP Bank közreműködésével már az okostelefonunkkal is fizethetünk az idei Gourmet Fesztiválon. A gyors fizetéshez elég csak digitalizálnia az alkalmazásban a betéti vagy hitelkártyáját, majd ezt követően bárki élvezheti a kényelmes mobilfizetést.
A kártyák digitalizálásban a bank standjánál segítenek, de a mobilfizetés is kipróbálható. A látogatók három fenséges macaront vásárolhatnak 100 Ft-ért. A befolyt összeget jótékony célra, a Kézenfogva Alapítvány most induló Green Jupiter Truck projektjére ajánljuk fel” - mondta Nagy Zoltán Péter az OTP Bank marketing és kommunikációs igazgatója.

Részletes program, menüsor és jegyvásárlás a www.gourmetfesztival.hu oldalon.
 

 

A Budapest rovat további hírei

Sikerrel zárult a gazdaságpolitikáról szóló, 14. nemzeti konzultáció, amelyre 1 350 690 válasz érkezett. A 11 kérdésre elsöprő többségben, 95-99 százalék közötti arányban a kormány javaslatait...
Két lépésben megduplázza a családi adókedvezményt a kormány 2026. január 1-ig – közölte a kulturális és innovációs miniszter kedden a közösségi oldalára feltett videóban.
Pályaelektronikai eszközök karbantartása miatt forgalomkorlátozás lesz az M1-M7 autópálya közös kivezető szakaszán csütörtökön 9 órától 15 óráig – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az...
Megdőlt a fővárosi szélrekord csütörtökön – közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.
Kedvezőbb lett a borravaló adózása idén, ugyanis a korábbinál több esetre érvényes az adómentesség – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.
A VIBE Budapest megnyitása egy igazi időutazás kezdetét jelenti Budapest kulturális és éjszakai életében. A 2024 decemberében megnyílt zenés mulató nem csupán egy helyszín, hanem egy élő hagyomány,...
Nyolcadik alkalommal is a miskolci adventi villamos lett Európa legszebb karácsonyi villamosa a MHD86.cz cseh közlekedési magazin által meghirdetett versenyen
A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírbátor közelében lévő, 115 ezer állatot számláló baromfitelepen bukkantak rá a halálos vírusra. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma...
Tovább egyszerűsödik keddtől a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) termékportfóliója, ugyanis a használati szokásokhoz igazodva több jegy- és bérlettípust is kivezetnek; jön az új MOL Bubi-bérlet –...
Magyarországon bevezették a Digitális Állampolgárság Programot (DÁP), amelynek célja, hogy az állampolgárok kényelmesen és gyorsan intézhessék hivatalos ügyeiket mobiltelefonjuk segítségével.

A címlapról

Sikerrel zárult a gazdaságpolitikáról szóló, 14. nemzeti...
Két lépésben megduplázza a családi adókedvezményt a kormány 2026....
Pályaelektronikai eszközök karbantartása miatt forgalomkorlátozás...
Megdőlt a fővárosi szélrekord csütörtökön – közölte a HungaroMet...
Kedvezőbb lett a borravaló adózása idén, ugyanis a korábbinál több...
Nyolcadik alkalommal is a miskolci adventi villamos lett Európa...

Könyvajánló

A Tízparancsolat és a Hegyi Beszéd nem egy vallást képviselnek! Isten parancsolatai törvényszerűségek, kivonatok az Isten- és felebaráti szeretet örök törvényéből.
Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A TikTok betiltása az Egyesült Államokban jelentős gazdasági hatásokat válthatna ki, amelyek több területet is érintenek.
Sajnos a jobboldali kormány is eljutott arra az alacsony szintre, amit a baloldali kormányzás során mág megtapasztaltunk: ember helyett már csak adóalanynak érezzük magunkat...
Magyarországon a Digitális Állampolgárság Program bevezetésével új lehetőségek nyíltak az állampolgári ügyintézés terén.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.