Masszőrképzés 4.0 címmel rendezte meg a Pannon Kincstár Masszőrképző Központ idei első konferenciáját múlt szombaton, mely egy szakmai konferenciasorozat első állomásaként a gyógy- és sportmasszőr képzés jelenlegi helyzetének felülvizsgálatát helyezte a középpontba.

A majdnem teltházas konferenciát Stepán Tibor, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház ápolási igazgató helyettese nyitotta meg, aki az új szakmai és vizsgakövetelmények ismertetése mellett kitért arra is, hogy milyen nehézségekkel néz ma szembe a szakképzési rendszeren belül a masszőrképzés. Kiemelte, hogy a jó gyógymasszőröket ma Magyarországon a szakma csúcsának tekintik azok az intézmények, akik gyógyítással foglalkoznak – ennek ellenére az elismerésük mind anyagi, mind erkölcsi szempontból hagy némi kivetnivalót maga után. Fontosnak tartaná a jövőre nézve, hogy a gyógymasszőröket oktató tanárok továbbképzése megoldódjon, elmondása szerint ma tízből hét oktató vagy nem felel meg az éppen hatályban lévő törvények előírásainak, vagy nincs meg a kellő gyakorlati tapasztalata ahhoz, hogy magas színvonalú képzést tarthasson. Hangsúlyozta továbbá, hogy ezen a területen is kimagaslóan nagy a szakember hiány, Hévízen nagyjából 20 gyógymasszőri állás betöltetlen. Az okok nem csak az emberhiányban keresendőek, hanem az is probléma, hogy a végzett gyógymasszőrök tudása és gyakorlata elmarad az elvárt bemeneti feltételektől – utóbbinak a megoldásán a képző intézmények sokat tudnának segíteni. Előadásának végén említette, hogy a gyógymasszőrképzés új lépcsőfokaként már elkészült (de még nem jóváhagyott) a mesterképzés tanterve is, aminek az elfogadása után várhatóan pár éven belül emelkedhet a képzések és a szakma színvonala is.

Második előadóként Galiotti Gábor, a BKIK Gyógy- és Alternatív Masszázs Szakmai Osztályának elnöke ismertette a sportmasszőr képzés kihívásait. Elmondása szerint a sportmasszőrképzés elsődleges kihívása a stressz. Hiába jó masszőr valaki, ha lelkiekben nem képes feldolgozni a sportmasszázzsal kapcsolatos stresszhelyzeteket. Amíg ugyanis a gyógymasszőr egy rendelőben dolgozik, a sportmasszőrnek a terepen, futópályán, uszodában, vagy bárhol máshol is képesnek kell lennie minőségi munkát végeznie, amire néha csak percei vannak. Ezért kiemelkedően fontos az, hogy aki ezt a szakmát választja az mindenképpen magas színvonalon sajátítsa el az elméleti tudást, és emellett annyi gyakorlatra tegyen szert a Mestere irányítása mellett, amennyire csak lehetősége nyílik. A jövőre nézve kiemelte még, hogy fontos lenne oktatni a megváltozott képességű sportolók kezelését, illetve a sportsérülések utáni rehabilitációs eljárásokat is. Kiemelte, hogy rendkívül fontos lenne a pályaalkalmassági vizsgálat a képzés előtt, hiszen a sportmasszőrök munkája igen komoly lelki és fizikai megterheléssel jár.

A konferencia záróakkordjaként Dr László Gábor a Magyar Honvédség Honvédkórház Reumatológiai és Fizioterápiás Szakrendelés főorvosa mutatta be gyakorlati példákon keresztül, hogy hol is van a helye a gyógymasszázsnak és a manuálterápiának egy kórházban, majd Havlikné G. Iwona, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztályának vezető gyógytornásza ismertette, hogy hogyan, és mely területeken fonódik össze a masszőrök és gyógytornászok munkája.

A Masszőrképzés 4.0 konferenciasorozat következő állomása december 10-én, szintén a Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ falai között lesz, a téma a sportmasszázs és a rehabilitáció lesz.

 

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai fejlesztésekre hétmilliárd forint vissza nem térítendő forráshoz jut az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) – közölte az intézmény...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken...
A közbeszerzési eljárások szigorú szabályokhoz igazodnak, nincs ez másképp a földgáz vagy a villamosenergia beszerzésénél sem. Cikkünkben Miski György, a Greenergy Market Kft. szakértője gyűjtötte...

A címlapról

Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik...
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális...
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.