A szakértők szerint idén lassan már keresettebb lesz a dubaji csoki a bejglinél, ami azért is megdöbbentő, mert ez az arab finomság csak nemrégiben robbant be a köztudatba. A dubaji csoki azonban páros lábbal rúgta ránk az ajtót, ma pedig már ínyencek, influenszerek és a legnagyobb gourmet-szakemberek is dubaji csokilázban égnek. De mi is az a dubaji csoki és miben rejlik ennek az új, ízlelőbimbókat lerohanó őrületnek a titka?
Jakabfi Dávid patissier, a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakja hazánkban, aki számos nemzetközi gasztrinómiai megmérettetésen is bizonyított már. A desszertséf szerint a dubaji csoki olyan népszerűségre tett szert rövid idő alatt hogy a nagy hagyományokra visszatekintő bejglit is kenterbe verheti hamarosan, a népszerűsége pedig a legnevesebb hazai cukrászdákat is elérte. A magyar cukrászdákban és egyes éttermekben is készítik ezt a finomságot, amit azonnal el is kapkodnak. A dubaji csoki egyébként egy speciális arab édesség, a „Can't Get Knafeh of It” különleges csokoládéja, amely a közel-keleti konyha egyik híres desszertjét, a knafeh-t ötvözi a csokoládéval. A csokoládé különlegessége, hogy egy tejcsokoládéba burkolt desszertről van szó, amely belül ropogós kataifi tésztát, pisztáciakrémet és tahinit – vagyis szezámpasztát - tartalmaz. Ez a kombináció pedig egyedülálló íz- és textúraélményt nyújt. Ezt a desszertet egyébként a dubaji Fix Dessert Chocolatier készíti, és világszerte nagy népszerűségre tett szert.
„Természetesen ez az édesség akkor a legfinomabb, ha eredeti hozzávalókból készül, és a száz százalékos pisztáciát rakjuk bele. Ez az az édesség, amiből nem szabad kispórolni a minőséget. A sikere azonban olyan nagy, hogy a törzsvásárlóink már legtöbbször inkább ezt választják a bejgli helyett és könnyen lehet, hogy idén karácsonykor ebből nagyobb mennyiséget kell majd készítenünk, mint bejgliből ” - fejtette ki a desszertséf, aki december 21-én tart dubaji csokivásárt a Nagykanizsán, ahol rendszeresen részt vehetnek az érdeklődők a különböző csoki- illetve desszert tanfolyamon is.