Borús, őszies, mégis ideális futóidőben rendezték meg vasárnap a 34. Wizz Air Budapest Félmaratont. Magyarország legnépszerűbb félmaratoni versenyére – a kísérőeseményekkel együtt – összesen 15 ezer futó nevezett, a külföldi nevezések rekordot is döntöttek, korábban sosem indultak 84 ország futói a budapesti eseményen. A „legyőzhető távolság” boldog teljesítői volt az élete első félmaratonját futó kézilabdázó klasszis, Nagy László is.

Magyarország és a régió legnagyobb egyben rajtoló mezőnyét láthatták az érdeklődők, akik vasárnap reggel felkeresték a félmaraton versenyközpontját az ELTE Campus előtt, az újbudai Pázmány Péter sétányon. Az éjszakai égszakadásnak már csak nyomait láthattuk, az aszfaltról már szinte teljesen felszáradtak a vízcseppek, amikor a gigantikus mezőnyt – amelyben az egyéni futók mellett az NN Páros Félmaraton és a Laufen Trió Félmaraton első váltótagjai is felsorakoztak – négy hullámban útjára indították. Több mint tizenöt percet vett igénybe, amire mindenki áthaladt a rajtvonalon, nem véletlenül: csak az egyéni versenyre csaknem tízezer (egészen pontosan 9798!) futó nevezett, a csapatokban pedig 4249 fő gyűjtötte a kilométereket ezen a napon.

Köztük volt a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, EHF-kupa győztes, magyar válogatottként kétszeres olimpiai negyedik helyezett klasszis, Nagy László is. A világ egyik legjobb kézilabdázója az idén tavasszal jelentette be visszavonulását, de továbba is edzésben maradt, hetente több alkalommal is futott tíz-tizenöt kilométert, így nem érte váratlanul a félmaraton kihívása: elsőre sikerült két órán belül célba érnie (1:59:48), stílszerűen a 19-es rajtszámmal. Tegyük hozzá: nem ő volt az egyetlen, aki életében először vállalkozott a félmaraton 21097 és fél méteres távjának teljesítésére, több mint 1300 futó volt az „első bálozók” között.

A sikerrel debütáló Nagy László mellett hírességek egész sora tette próbára a felkészültségét: futócipőt húzott többek között az esemény védnökei közül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (aki remek idővel, tavalyi idejéhez képest egy percet javítva, 1:30:39-cel teljesítette a távot, s ezzel a 290. helyet érdemelte ki a férfiak között), Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (ő is büszke lehet két órán beüli idejére), Váczi Eszter jazzénekesnő, Cser Krisztián operaénekes, Gyöngyösi Levente zeneszerző, Hámori Máté karmester, a legismertebb toxikológus, Dr. Zacher Gábor, a híradós Németh Balázs, a színészek közül Megyes Melinda, Grisnik Petra és Magyar Bálint, vagy olyan ikonikus atléta is, mint az ötszörös maratoni magyar bajnok Staicu Simona.

A Wizz Air régóta elkötelezett az emberek mobilizálása és az aktív életmód népszerűsítése iránt: a légitársaság 2014 óta névadó szponzora a Wizz Air Budapest Félmaratonnak, valamint több futórendezvényt támogat bázisvárosaiban Európa-szerte. Ezek mindegyike rendkívüli népszerűségnek örvend a helyi amatőr és profi futók, valamint a városokba látogató futóturisták körében.

A szervezők büszkeségére az idén is óriási érdeklődés övezte a Wizz Air Budapest Félmaratont a külföldi futók részéről: a világ 84 országából (ez új rekord a verseny történetében) több mint 2600 futó nevezett. Azon túl, hogy ők valamennyien a jó hírünket viszik a világba, mindez jelentős bevételt is hoz az országnak, hiszen a kísérőkkel együtt több mint 5500 futóturista érkezett Budapestre erre a hétvégére, akik több mint 15 ezer vendégéjszakát töltöttek nálunk, s több mint 700 millió forintot költöttek el.

A külföldiek persze nem csupán a csodálatos útvonal, a Duna budai és pesti oldalán kijelölt, látványosságokkal teli, ideális futópálya kedvéért érkeztek hazánkba, akadt, akit elsősorban a győzelem foglalkoztatott: nem meglepő, hogy a férfiaknál kenyai győzelem született, az első helyet a tavalyi Brüsszel Marathon győztese, Laban Cheruiyot szerezte meg. A magyar bajnokság aranyérmese csak néhány méterrel maradt el a kenyai futók mögött: a BEAC futója, Csere Gáspár egymás után másodszor védte meg bajnoki címét a félmaratoni távon.

„Volt már könnyebb félmaratonom is, ma a kellemes időjárás ellenére végig szenvedtem – nyilatkozta a magyar bajnok Csere Gáspár. – Rendhagyó volt az idei évem: tavasszal hullámvölgybe kerültem, nehezen épültem fel elhúzódó sérülésemből. Idén megházasodtam, ami jó dolog, de ez is befolyásolta a futásaimat. Ijesztő, hogy ennyit kell szenvedni egy bajnoki címért, de végül is megéri!”

A hölgyeknél sorozatban ötödször szerezte meg a bajnoki címet a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola hosszútávfutója, Kácser Zita, aki nagy sprint végén a kenyai Hellen Jepkosgei Kimutai elől szerezte meg a Wizz Air Budapest Félmaraton első helyét. A dobogó harmadik fokára az UTE atlétája, Virág-Erdélyi Zsófia állhatott fel.

„Nagyon örülök a bajnoki címnek, mert csak egy hete döntöttem meg az országos csúcsot háromezer méter akadályfutásban, és ezt még nem tudtam teljesen kipihenni – fogalmazott Kácser Zita. – Szeretem a Budapest Félmaraton pályáját, mert jól belátható az útvonal, ha néha kissé monoton is. Rengeteget segített, hogy együtt futottunk Helennel. Hetvenhat percen belüli időt terveztem és ezt sikerült is megvalósítanom!”
A profikat aztán végeláthatatlan sorokban követték azok, akik ezen a napon nem elsősorban az ellenfeleket, inkább a versenytávot – s olykor bizony önmagukat – próbálták meg legyőzni. Túlnyomó többségük sikerrel járt, s életre szóló emlékül őrzi majd ezt a napot.

Negyed órával dél előtt indult útjára a 2,3 kilométeres Lágymányos-kör mezőnye, az útvonalat azoknak alkották, akik még nem állnak készen egy félmaraton teljesítésére, de belekóstolnának az utcai futóversenyek nyüzsgő világába, s át akarták élni Magyarország kedvenc félmaratonjának kitűnő hangulatát. A futók között volt négy olimpiai bajnokunk is, az ökölvívó Kovács Kokó István, a kajakos Dombi Rudolf, az úszó Gyurta Dániel és a vízilabdázó dr. Kiss Gergely futásával nemes cél érdekében, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet részére gyűjtött adományokat. A Lágymányos-körre több mint 863-an neveztek, sokan közülük – akár már jövőre – visszatérnek majd. Alighanem immár a Budapest Félmaraton mezőnyébe…

FÉLMARATONI (K)VÍZCSEPPEK

Tudtad, hogy…
…a legtöbb férfi futó keresztneve Gábor (379), a legtöbb női futó keresztneve pedig Krisztina (169) volt az idei félmaratonon? Érdekesség, hogy tavaly is a Gáborok és a Krisztinák „győztek”…
…Magyarország több mint 850 településéről érkeztek futók a versenyre, a legtöbben Budapestről, illetve Pest megyéből indultak?
…a világ 84 országából több mint 2600 futó nevezett? A kísérőkkel együtt több mint 5500 futóturista érkezett Budapestre erre a hétvégére, akik több mint 15 ezer vendégéjszakát töltöttek nálunk, s több mint 700 millió forintot költöttek el.
…a félmaraton magyar csúcsát Kálovics Anikó (1:08:58) 2007-ben Milánóban, Kadlót Zoltán (1:02:22) pedig 1996-ban Belgrádban állította fel?
…a félmaraton világcsúcsa szinte évről évre változik? A férfiaknál jelenleg a kenyai Kiptum (58:18) és honfitársnője, Jepchirchir (1:05:06) tartja.
…a jótékony futók ezen a napon hétmillió forintot próbáltak meg összegyűjteni?
…a legtöbb külföldi futó az Egyesült Királyságból érkezett, de sok német, lengyel, olasz, szlovákiai és olasz futó is Budapestet választotta?
…több mint 1300 futó először próbálkozott a 21,1 kilométeres táv teljesítésével?
…a nemek aránya egyre közeledik egymáshoz? A félmaraton egyéni indulói között 60 százalékban voltak jelen a férfiak és 40 százalékban a hölgyek, ez a két szám pedig évről évre közelít egymáshoz.
…a kezdő félmaratonisták között már megvalósult a nemek közötti egyenlőség: nagyjából ugyanannyi nő és férfi vágott neki a bakancslistát feladatnak?
…huszonhat olyan futó volt a mezőnyben, aki már huszonnegyedik alkalommal teljesítette a Budapest Félmaraton távját?
…a legidősebb egyéni félmaratoni induló, Richter Ferenc 81 évesen vágott neki a távnak? Az örökifjú futó 2:28:53 alatt teljesítette a távot. A hölgyek sem sokkal maradtak le, a holland Johanna Blokland 72 esztendősen futotta le a félmaratont (2:34:49).
…az eseményről élő közvetítést sugároztak a Sport 2 televízióban és az internet több csatornáján is?

…a 21,1 kilométeres útvonalon 14 zenei pont várta a futókat, muzsikával átlendítve őket a nehezebb pillanatokon?
…a rendező Budapest Sportiroda nagyot lép a zöldebbé válás felé: a BSI Sport nevű mobilapplikáció segítségével jövőre teljesen megszünteti a papír alapú kiadványokat, szórólapokat a versenyein?
…több mint 30 ezer liter víz, ötezer liter izotóniás ital, száz kilogramm szőlőcukor, 15 ezer darab alma, 5200 darab banán, több mint kétszáz mobil illemhely és négy zuhanykonténer várta a futókat a frissítő állomásokon és a célterületen?

…a futók biztonságáért, az esemény gördülékeny és színvonalas megrendezéséért csaknem ezer szervező dolgozott?
…hat szakmai – informatikus, jogász, közgazdász, orvos, mérnök, pedagógus – bajnokságra került sor a félmaratoni távon?
…a Magyar Nemzeti Bank szervezésében az európai jegybankok atlétikai versenye, az EuroAthletics egyik állomása a Wizz Air Budapest Félmaraton volt, amelyre tíz országból összesen 122 banki szakember nevezett?
…futottak a katonák is? A Magyar Honvédség 326 futóval képviseltette magát a különféle távokon.
…a zenészek is futócipőt húztak? A klasszikus, jazz és népzenét játszú muzsikusok az NN Trió Félmaraton keretében versengtek, a 19 muzsikus csapatban összesen 57 fúvós, vonós, ütős muzsikus, énekes és zeneszerző futott vasárnap.
…a diplomaták is „összecsaptak”? Az NN Trió Félmaraton keretében az Egyesült Királyság, Franciaország, Oroszország nagykövetsége és a Külgazdasági és Külügyminisztérium is indította csapatait.
…a főszponzor sem maradt le? A verseny névadó szponzorát, a Wizz Airt 23 országból 254 munkatársa képviselte a versenyen.


EREDMÉNYEK

34. Wizz Air Budapest Félmaraton
Férfiak:
1. Laban Cheruiyot (kenyai) 1:04:56
2. Biwot Wycliffe Kipkorir (kenyai) 1:05:43
3. Elijah Mutuku Wambua (kenyai) 1:07:02
Nők:
1. Kácser Zita (Debreceni Sportcentrum-Sportiskola) 1:14:47
2. Hellen Jepkosgei Kimutai (kenyai) 1:14:47
3. Virág-Erdélyi Zsófia (UTE) 1:16:27
Handbike:
1. Bók László (Kőbánya TC) 59:59
2. Nagymáté Sándor (Suhanj!) 1:00:39
3. Lévai Endre (Suhanj!) 1:03:53

NN Páros Félmaraton
Férfiak:
1. BEAC Atlétika (Farkas Dárius Ádám, Tóth Tamás Bence) 1:07:18
2. Szegedi Vasemberek (Simon Péter, Badar Gergő) 1:11:56
3. Duna Aszfalt Tiszakécske (Csikós Csaba, Hadházi Máté) 1:14:22
Nők:
1. A szőke és a barna már megint fut (Vétek Orsolya, Eipl Tamara) 1:28:21
2. Futcalányok (Túróczi Réka, Fekete Andrea) 1:30:24
3. Chiara & Tanja (Borra Chiara,Wittmann Tanja) 1:32:52
Vegyes:
1. Duna Aszfalt Tiszakécske (Szilágyi Péter, Poór Brigitta) 1:18:11
2. Duna Aszfalt Tiszakécske (Dr. Bor Katalin Diána, Zvekán Zsombor) 1:19:43
3. Terminándor (Gera Nándor, Ohn Kinga) 1:21:41

Laufenn Trió Félmaraton
Férfiak:
1. Achilleus van még valaki?! (ifj. Bulitka László, Bognár Domonkos, Gonda Levente) 1:12:35
2. Pusheb (Dmytro Kharchenko, Dmytro Lykhosherstyi, Vladyslav Maziar) 1:16:39
3. MAFC hobby szakosztály (Bíró Szabolcs, Sal Gergely, Seidl Máté) 1:16:41
Nők:
1. BEAC Wonder Women (Dr. Weigl Vivien Éva, Oszlányi Réka, Dr. Hazay Krisztina Eszter) 1:28:37
2. RUNgyalok (Drótár Katalin, Fodor Gyöngyi, Sági Barbara) 1:31:10
3. NemÍgyalakulat (Dr. Szala Nóra, Behan Anikó, Dr. Szegő Csilla) 1:32:49

Országos bajnokság
Férfiak, egyéni:
1. Csere Gáspár (BEAC) 1:07:14
2. Jenkei Péter (Vasas) 1:07:23
3. Farkas Dárius Ádám (BEAC) 1:07:59
Nők, egyéni:
1. Kácser Zita (Debreceni Sportcentrum-Sportiskola) 1:47:47
2. Virág-Erdélyi Zsófia (UTE) 1:16:28
3. Garami Katalin (BHSE) 1:16:46


Az összes eredményt itt találod. Képgalériánk este ezen a linken lesz elérhető, nagy felbontású, rajtszám szerint kereshető felvételek hamarosan megvásárolhatóak a bsi.futofoto.hu oldalon.
Az esemény Facebook-oldalára, valamint a BSI Instagram-felületére a nap folyamán rengeteg képet, videót és érdekességet posztoltunk.

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...

A címlapról

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.