Programok a környezettudatos építkezés jegyében

Néhány éve ismét reneszánszukat élik a vályogházak. Főleg a fiatalabb generáció érdeklődik az olcsó, környezettudatos, mégis tartós és egészséges otthonként ma is jól működő építési mód iránt. A vályoggal való bánás könnyen elsajátítható, ennek kapcsán már rendszeresen szerveznek workshopokat és más rendezvényeket is.

Magyarországon jelenleg több mint 700 000 föld- és vályogház áll, és bár sokáig szinte senki nem akart új vályogházat építeni, most újra kezd népszerűvé válni a technológia.

„A vályog egyszerű, helyben kitermelhető, tartós, rugalmas, erős anyag, nem bomlik, a rovarok nem károsítják. Legnagyobb előnye, hogy szinte lélegzik a fal, ezért jó hatással van az emberek egészségére. Építése pedig a környezetet és a pénztárcákat sem terheli meg annyira, mint egy téglaház” – mondta Bíró Árpád kézműves vályogépítő mester.

A magát megtért kőművesnek hívó 65 éves szakember sokáig modern házakat épített, ám néhány éve teljesen átállt a hagyományos, környezettudatos épületekre. Mint mondta, nincs ezzel egyedül: az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés az új vályogházak építése iránt, főleg a fiatalabb generáció részéről.

„Egyfajta mozgalom kezd kialakulni a vályogházak körül. Nagyon sok fiatalt látok, akik újra fel szeretnék fedezni a szülők, nagyszülők elfeledett örökségét. Lelkesen jönnek, gyakorolnak, tanulják a vályogozást. Persze nem csak fiatalok vannak körülöttünk: nem példa nélküli, hogy 60-70 évesen áll neki valaki egy vályogháznak” – tette hozzá a számos műemlékvédelmi díjjal kitüntet kivitelező.

Jótékonysági programok minden hónapban

Bíró Árpád egyike a 2019-ben alakult Környezettudatos Építők Szervezetét életre hívó szakembereknek. A szervezet múlt hétvégén a Globális Nézőpont Alapítvánnyal közösen tartott két napos jótékonysági rendezvényt azoknak, akik érdeklődnek a vályogházak építése iránt. A helyszín Sarud volt, ahol az alapítvány 1905 körül épült központját kezdték felújítani. A bemutató közben felnőttek és gyerekek együtt próbálhatták ki, milyen kezüket-lábukat használva gyúrni, tapasztani a szalmavályogot. A program a meghívott hátrányos helyzetű vendégeknek ingyenes, a belépőből befolyt összeget pedig az alapítvány az ő támogatásukra használja fel.

„A cél az volt, hogy élmény által adjunk tudást a résztvevőknek. Munka közben beszélgettünk a hagyományos építészetről, a régi eszközökről és a vályog előnyeiről. A vályogozást velünk próbálták ki mozgássérült és autista gyerekek is. Amellett, hogy nagyon élvezték a dolgot, gyógypedagógiailag is hasznos volt a részvételük: ez a fajta tevékenység fejleszti a finommotorikát, megteremti a szabadságérzetet és megnyugtat. A programot ezentúl – időjárás függvényében – minden hónapban szeretnénk megismételni, az aktuális időpontokról a Globális Nézőpont Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők” – mondta Tóth Zoltán, az alapítvány elnöke, majd hozzátette: a sarudi hétvégék mellett jövőre vályog fesztivál rendezését is tervbe vették az Élményfaluval, akiktől most is sok segítséget kaptak.

A „Körépítők” pedig már elkezdték egy elméleti és gyakorlati oktatást is adó iskola megszervezését, ahol a vályogház építést sajátíthatják majd el a leendő tanulók.

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Megkezdődött kedden a központi szúnyoggyérítés, túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik tavasszal – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi...
Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.
Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében...
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 20 és 26 fok között valószínű.
A BMW Group Gyár Debrecen és az E.ON Hungária Csoport együttműködésében 50 hektárnyi napelempark létesítéséről írtak alá szerződést a két cég vezetői szerdán, a gyár kommunikációs központjában.
A kormány reményei szerint a ferihegyi repülőtér napokon belül visszakerül többségi állami tulajdonba – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.
Száraz, meleg idő várható hétfőn. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között alakul, a napsütést egy-egy fátyolfelhő szűri csak meg – tájékoztat a HungaroMet.
Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban havi összevetésben elsősorban a növényi olajárak emelkedése miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült...
A regisztrált álláskeresők száma harmincéves mélyponton van, soha ilyen alacsony nem volt még ez az adat, vagyis az emberek jelentős része keres és talál is munkát – közölte a Nemzetgazdasági...
Benyújtotta a kormány a parlamentnek azt a szerződéstervezetet, ami alapján egy új városközpont jöhet létre Budapesten. A Rákosrendező vasútállomás környékén a tervek szerint mintegy 5 milliárd euró...

A címlapról

Megkezdődött kedden a központi szúnyoggyérítés, túlnyomórészt a...
Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt...
Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A...
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 20 és 26 fok között...
A BMW Group Gyár Debrecen és az E.ON Hungária Csoport...
A kormány reményei szerint a ferihegyi repülőtér napokon belül...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.